piątek, 30 listopada 2012

Omuraisu (オムライス)

Omuraisu, czyli omlette rice, czyli smażony ryż z mięsem (głównie kurczakiem) i warzywami zawinięty w omlet.


omuraisu


Składniki (1 porcja):

Nadzienie:
  • 150g ryżu
  • 50g piersi z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 10g masła
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól i pieprz

Omlet:
  • 2 jajka L
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz
  • 15g masła

Wykończenie:
  • ketchup
  • natka pietruszki

Nadzienie z ryżem i kurczakiem:
1. Gotujemy ryż, a w międzyczasie bierzemy się za resztę nadzienia.
2. Kurczaka myjemy i czyścimy, a następnie kroimy w kostkę.
3. Siekamy cebulę.
4. Nagrzewamy patelnię i smażymy kurczaka i cebulę na maśle.
5. Kiedy kurczak już w miarę się usmaży, a cebulka zeszkli, dodajemy do nich ketchup, sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku. Podlewamy to odrobiną wody i gotujemy przez chwilę.
6. Dodajemy ryż i wszystko dokładnie mieszamy.

Omlet:
1. Jajka mieszamy dokładnie ze śmietanką, majonezem oraz solą i pieprzem.
2. Nagrzewamy patelnię i dajemy masło.
3. Mieszankę z jajkami rozlewamy na całej patelni, a kiedy mniej więcej się usmaży, ale tak, żeby górna warstwa była jeszcze trochę płynna, zdejmujemy patelnię z ognia.

Wykończenie:
1. Na połowę omletu wykładamy ryż z kurczakiem i ponownie dajemy patelnię na ogień.
2. Upewniamy się, czy omlet już za bardzo nie przywiera do patelni.
3. Przygotowujemy talerz i zsuwamy na niego omlet, zaczynając od tej połowy, na której jest nadzienie i obracając patelnią, przykrywamy ryż resztą omletu.
4. Poprawiamy kształt naszego omuraisu.
5. Polewamy ketchupem (albo jakimś sosem pomidorowym) i posypujemy drobniutko posiekaną pietruszką. 
6. Najlepiej podawać z sałatką warzywną albo świeżymi warzywami lub pomidorem czy ogórkiem.


Smacznego! 

1 komentarz: